dinsdag 8 januari 2013

Muzische school - sfeerschepping en beschouwen

Dit semester hebben we module muzische school. Gedurende de hele module werken we rond één thema: interbellum. Wat is interbellum? Dat is de periode tussen de Eerste en de Tweede wereldoorlog. Dit wordt gelinkt aan de jaren 1920 en de jaren 1930. 


Vandaag hadden we onze eerste muzodag op de campus. De hele dag werden we ondergedompeld in de sfeer van de jaren 20 en maakten we een erfgoedwandeling over de art deco die je terug kan vinden in de stad Sint-Niklaas. 



We begonnen de dag in de conferentiezaal. Die zaal bevindt zich in de  bibliotheek van Sint-Niklaas. Er was een projector opgezet en er werd al een beeld geprojecteerd: 'Sint-Niklaas in de jaren 1930'. Eerst gaf een meneer wat uitleg over wat we te zien zouden krijgen. Hij vertelde ons dat we filmbeelden te zien zouden krijgen van verschillende onderwerpen. De typische donderdagsmarkt uit 1930, de Mariaprocessie, Vlaamse kermis, een huwelijk, turnfeesten van de turnclub Kracht en Geduld, de Christoffelwijding in de Heistraat, het eeuwenfeest van de stedelijke brandweer... Stuk voor stuk waren het beelden die cineasten hadden gemaakt, leden van de filmclub licht en schaduw. Er waren ook kleine filmpjes gemaakt over het gezinsleven van de families Verniers en Steels, gemaakt door de familieleden zelf. Alle filmpjes waren origineel in grijstinten en zonder geluid. De bibliotheek had er zelf muziek onder gezet als creatief steunpunt. Het laatste filmpje was een echte verassing: die was in kleur. 

Na het bekijken van de filmpjes, werden we in groepjes verdeeld. We kregen een nummer en een route die we zelfstandig mochten afleggen. We hebben vele gebouwen gezien en bekeken die geplaatst worden Art Deco architectuur. We zagen vele gekleurde glasramen met lood, balkonnetjes met zuilen en kleine details in tegeltjes en op de daken van de huizen. We mochten zelf een huis uitkiezen en fantaseren hoe we er zouden wonen en waarom we er zo graag wonen. De leuke afsluiter was het maken van een 'rap' waarbij we Sint-Niklaas als Art Deco stad moesten promoten. 

 
Fashion in de jaren 1920 en hét stijlicoon van die tijd: Coco Chanel

Op de middag werden we verwacht in de Casino. Dat is een gebouw waar regelmatig concerten worden gespeeld en waar je ook gezellig kan gaan eten. We kregen een middagmaal voorgeschoteld, in de stijl van de jaren 1920. De lectoren waren ernaar gekleed en droegen kostuums en jurkjes met franjes. We kregen een lekkere hamburger met frietjes en we kregen er ook een streepje muziek bij: een live-band kwam op het podium liedjes 'uit de jaren van de pluimpjes en de netkousen' zingen. Nederlandstalig, in het Engels én in het Frans. Ik vond het heel tof dat die band kwam zingen en het zorgde onmiddellijk voor een goede sfeer. 

En zo hebben we vandaag beschouwt over de stad Sint-Niklaas in de jaren 1930, de Art Deco architectuurstijl en de muziek van de jaren 1920. Ik vond dit een zeer leuke dag! Ik kijk al uit naar de volgende dagen. Tot morgen!

Veel liefs,
Marjolein



---ANTWOORDEN OP DE VRAGEN VAN DE ART DECO WANDELING------------------------------------------------------------

1. Nummer 23
2. De vier ramen, symmetrie in de ramen zelf, de uitsteeksels aan de dakrand bovenaan en de boogjes aan de zijkanten. 
3. De zuilen en trapjes langs de zijkanten van het huis, het balkonnetje met gietijzeren ballustrade en de gekleurde glasramen met lood. Symmetrie.


4. Link naar het filmpje 
5. Fortiter et suaviter: sterk en welgemanierd

6. 


7. Wie ben jij? Waarom kijk je zo droevig? Is er iets erg gebeurd hier? Ben jij de eigenaar van dit huis? Waar kom je vandaan? Hoe ben je daar terecht gekomen? Ben je betoverd misschien? ...
CB Hoge heeft dit huis ontworpen.

8. 

 Een bloem in een vaas. 

 Een boot.

 Een boogschutter.



 Een steenbok.

 Een kerktoren. 

9.


 

Art Deco, dat vinden wij zo!
In Sint-Niklaas vindt het zijn flow, flow, flow!
Veel kleur, lood en glas het komt er allemaal aan te pas!
Bewonder dit gebouw, want dit is echt wauw!
Wil je meer van dit, in het land van Waas? 
Kom dan allemaal naar SINT-NIKLAAS!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten